10-06-2016 10:00 | Door: Eelco Brandes

Zestien Brabantse partijen hebben een Brabantse Energiealliantie 2.0 getekend. Hiermee committeren ze zich aan samenwerking en concrete afspraken, die moeten leiden tot een duurzaam Brabant.

De alliantie gaat de uitvoering van het Brabants Energieakkoord versnellen. Doel is om 14 procent van het energiegebruik in 2020 duurzaam op te wekken en om dit te concretiseren in projecten en initiatieven. De plannen zijn in het voorjaar van 2015 onder coördinatie van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant opgeschreven in het akkoord.

Niet vrijblijvend

Vrijblijvend onderdeel worden van de Brabantse Energiealliantie 2.0 is niet mogelijk, deelname betekent een inspanningsverplichting. Die inspanningsverplichting is belangrijk om kansen te verzilveren, aldus de alliantie.

Er zijn voorbeelden van programma’s als Nul op de Meter, Zon voor Asbest en de Green Deal Geothermie, maar partijen erkennen dat er op andere vlakken te weinig gebeurt. 

Partijen

De partijen die de Brabantse Energiealliantie 2.0 ondertekenden zijn: Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie, Verenigde Energie Coöperaties Noord Brabant, Biobased Delta, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brabantse Waterschappen, Brabantse Milieu Federatie, Telos, Gemeenten zoals Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Helmond, Brabant Water, Enexis, en Provincie Noord-Brabant.

Bron: Provincie Noord-Brabant | Foto: Provincie Noord-Brabant