13-06-2016 10:30 | Door: Erik Verheggen

Een Nederlands-Belgisch consortium heeft een innovatieve handdoek ontwikkeld met 40 procent gebruikt katoen. Het ministerie van Defensie koopt 100.000 duurzame handdoeken en washandjes.

De gerecyclede handdoek is het resultaat van drie jaar werk door het Belgische Clarysse, de fabrikant, het Nederlandse grondstoffenbedrijf Van Scherpenzeel, textiel-innovatiecentrum Texperium en het Belgische AVS Spinning.

duurzame handdoeken

Texperium meldt dat woensdag de handtekeningen onder de order geplaatst worden op de basis in Soesterberg.

Besparing

De duurzame handdoek bestaat voor 40 procent uit post-consumer gerecycled katoen. Het milieurendement is aanzienlijk: 1 kilo handdoek bespaart 5.559 liter water, dat is 79 procent. De CO2-uitstoot ligt 46 procent lager dan bij conventionele handdoeken. Ook is er 1,09 procent minder energie nodig.

In 2014 startte het ministerie van Defensie het project ‘Verwerking post consumer textiel in nieuwe producten door middel van recycling’. Doel is een bijdrage te leveren aan de grote afvalberg textiel.

Voorafgaand aan deze tender hebben de Defensie-inkopers marktconsultaties gehouden en leveranciersdagen georganiseerd. Het Belgisch-Nederlandse consortium is opgezet om aan de verwachtingen van het ministerie te kunnen voldoen.

Marktleider

Clarysse is met een omzet van € 40 mln marktleider en volgens de betrokken partijen de meest duurzame handdoekenproducent in Europa. Het bedrijf is de grootste converter van Fairtrade-katoen in huishoudtextiel in Europa. Clarysse produceert per dag tegen de 100.000 handdoeken.

Texperium is een open innovatiecentrum voor post-consumer textielrecycling in Haaksbergen. Deze maand werd bekend dat het centrum 2.100 zonnepanelen op het pand in Haaksbergen plaatst, om nog duurzamer te kunnen ontwikkelen.

Bron: Texperium | Headerimage: Toshiyuki IMAI, Creative Commons (Cropped bu DuurzaamBedrijfsleven) | Intekst image: Texperium