15-06-2016 14:53 | Door: Erik Verheggen

Het sorteren van zwarte kunststoffen is een hoofdpijndossier voor plasticrecyclers. Het Duitse Steinert komt met een machine die zwarte plastics van verschillende soorten uit elkaar kan houden.

Kunststofrecyclers maken voor het sorteren van plastics gebruik van optische apparatuur. Door het gebrek aan kleur is zwart plastic moeilijk te zien voor deze optische scheiders. En soorten plastic onderscheiden is al helemaal moeilijk.

Recycling

Steinert presenteert op de beurs Ifat in München een apparaat dat dit wel kan. Donkere en zwarte plastics kunnen daarmee worden gescheiden op kunststofsoorten als PE, PP, PS en PVC. Recyclers kunnen daarmee hoogwaardigere producten maken voor de markt.

plastic sorteren

Het apparaat werkt met spectroscopie: een lichtbron wordt op de te scheiden stukken kunststof gericht op een transportband. Een camera analyseert vervolgens het reflecterende licht. In het spectrum van deze reflectie ontbreken frequenties die voor iedere kunststofsoort uniek zijn. Iedere kunststof heeft zijn eigen speciale vingerafdruk.

De software zorgt dat het herkende deel wordt doorgegeven aan de besturing die op zijn beurt de high-speed ventielen aanstuurt. De stukken plastic worden daarmee van de band geschoten.

Verpakkingen

Ook de Nederlandse afvalindustrie heeft moeite met het scheiden van zwarte verpakkingen. Onder andere afvaldienstverlener Suez werkt aan innovatieve sorteermethodes voor zijn recyclingfabriek in de Rotterdamse haven.

Een andere innovatierichting is het aanpassen van de kunststoffen zelf. De Britse organisatie Wrap heeft een plastic ontwikkeld met een een speciaal pigment. Ook conventionele sorteermachines zijn daarmee niet langer blind voor zwarte plastic verpakkingen.

Bron: Van der Spek, Recycling Magazine | Foto: JMacPherson, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Intextfoto: Steinert