21-06-2016 14:10 | Door: Erik Verheggen

Staatsbosbeheer en MacSurf komen met een nieuw houtproduct van eigen bodem: surfplanken van 100 procent duurzaam hout uit eigen bos.

De surfplanken zijn voornamelijk gemaakt van populier. Het zijn de eerste surfplanken die helemaal van duurzaam Hollands hout gemaakt zijn. De populier is een kenmerkende boom in het Nederlandse landschap. Vroeger werd er van dit hout voornamelijk klompen gemaakt. Tegenwoordig wordt dit hout veel gebruikt in de vezel- en verpakkingsindustrie; papier, karton, maar ook voor ijsstokjes en lucifers. Om te laten zien dat er veel meer mee kan, zijn deze surfplanken gemaakt als iconisch product.

surfplank maken staatsbosbeheer

Duurzaam bosbeheer

Houtbewerker Simon Davids van MacSurf tekent voor de productie. “Populierenhout is uitermate geschikt voor surfplanken”, zegt hij. “Het is de eerste keer dat ik ermee werk. Het is sterk, licht en makkelijk te bewerken. Dat het van dichtbij komt, van eigen bodem, is voor mij heel belangrijk. Dan weet je zeker dat het uit een duurzaam beheerd bos komt.”

Staatsbosbeheer produceert al meer dan honderd jaar hout. Door de bossen vakkundig duurzaam te beheren is houtproductie mogelijk op een manier waarbij de bossen voor de toekomstige generaties behouden blijven. Al het hout van Staatsbosbeheer heeft het FSC-keurmerk. Er wordt nooit meer gekapt dan er per jaar bijgroeit. Staatsbosbeheer beheert 95.000 hectare bos. Dat is ongeveer 27 procent van de bossen in Nederland.

Chris Way, eigenaar van surfschool Ozlines, heeft de boards getest. Hij heeft al meerdere malen op de surfboards van duurzaam Hollands hout gesurft en is enthousiast: “Ik vind het concept van lokaal hout, lokaal bewerkt en lokaal gebruikt mooi. Een paar maanden geleden stond dit hout nog in het bos en nu is het een mooi surfboard.”

Hout in Nederland

Elke Nederlander gebruikt volgens Staatsbosbeheer gemiddeld 1 kubieke meter hout per jaar. Het meeste hout dat wij gebruiken, komt uit het buitenland. Slechts 10 procent komt uit Nederlandse bossen. Staatsbosbeheer wil het bewustzijn vergroten dat houtproductie in Nederland duurzaam en verantwoord is en past bij een biobased economy. Staatsbosbeheer verkoopt het hout onder het label Hollands hout. 

duurzame surfplank staatsbosbeheer

Bron: Staatsbosbeheer