23-06-2016 07:33 | Door: Eelco Brandes

Een fijnzeefinstallatie die wc-papier uit het water kan zuiveren en recyclen. De waterzuiveringsintallatie van Waterschap Aa en Maas in Aarle-Rixtel heeft hiermee, samen met een soortgelijke zeef in Zuidoost-Beemster de primeur in Nederland.

De Brabantse installatie wordt in september geopend, schrijft het Eindhovens Dagblad. Toiletpapier is voor waterzuiveringen een nogal moeizaam product. Het is lastig afbreekbaar en verdwijnt na meerdere filteringen samen met ander grof materiaal als slib de verbrandingsoven in.

In september breidt het waterschap van Aa en Maas daarom de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel uit met een fijnzeefinstallatie. In het proces worden papiervezels uit het inkomende rioolwater gehaald, nog voordat het gezuiverd wordt.

Lagere kosten

De kwaliteit en de hoeveelheid bruikbare vezels zullen worden onderzocht, maar ook aan wie de herwonnen grondstoffen kunnen worden verkocht. De methodiek zorgt voor lagere zuiveringskosten, dus minder energieverbruik, minder milieudruk en toename van de zuiveringscapaciteit.

Asfalt

Doorgespoeld toiletpapier en andere vezels uit rioolwater kunnen worden hergebruikt als biobrandstof, asfalt of isolatiemateriaal. Ook verwerking tot beton, kunststof, biogas of houtskool is mogelijk, zo toonde een eerdere proef van waterschap Aa en Maas in Aarle-Rixtel al aan.

Bron: ED | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)