27-06-2016 09:06 | Door: Erik Verheggen

BTG Biomass Technology Group ontwikkelt een proces waarmee olie uit biomassa geschikt wordt gemaakt voor gebruik in transportbrandstoffen als benzine, diesel en kerosine.

Als biomassa onder zuurstofloze omstandigheden tot hoge temperaturen wordt verhit, ontstaat pyrolyseolie. Deze vloeistof wordt gebruikt voor de productie van groene elektriciteit en warmte. De olie is tot nu toe nog niet goed te gebruiken als transportbrandstof, zoals benzine, diesel en kerosine.

Bijmengen

In het door TKI-BBE gefinancierde project ontwikkelt BTG Biomass Technology Group (BTG), samen met katalysatorfabrikant Johnson Matthey en de Rijksuniversiteit Groningen, een proces en een katalysator om de zuurstof in de pyrolyseolie te verwijderen. Daarmee wordt het eindproduct geschikt gemaakt voor bijmenging in bestaande transportbrandstoffen.

Robbie Venderbosch is projectleider bij BTG: “Met de juiste mix van katalysatoren en procescondities zijn we in staat een volledig ‘groene’ transportbrandstof te ontwikkelen. Op dit moment moet na 1.000 uur de katalysator worden vervangen en dat is te kort. Wij mikken binnen dit TKI-project op een proces en een toepassing waarin de katalysatoren langer actief blijven.”

Pyrolyse

De ontstane brandstoffen kunnen direct worden bijgemengd bij benzine, diesel of kerosine. Venderbosch: “Op die manier kunnen onze brandstoffen gedistribueerd worden via de huidige infrastructuur. We verwachten dat dit de marktintroductie aanzienlijk kan versnellen.”

BTG verwacht eind 2018 een eerste demonstratieproject te kunnen opzetten, waarin op grotere schaal pyrolyseolie wordt omgezet in een transportbrandstof.

Pyrolyse-olie is nu al geschikt voor industriële toepassingen. Vorig jaar opende FrieslandCampina zijn nieuwe duurzame energievoorziening voor de prodcutielocatie in Borculo. Door over te stappen op pyrolyse-olie bespaart FrieslandCampina fors op zijn aardgasverbruik.

Bron: TKI-BBE | Foto: Oregon Department of Forestry, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven