12-08-2013 10:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten deze om in nuttige stoffen als zuurstof en suikers. Een nieuwe, plastic boom is in staat om duizenden keren efficiënter CO2 uit de lucht te halen.

De kunstboom is uitgevonden aan de Columbia University in New York. De crux zit in een nieuw ontwikkeld plastic dat CO2 zeer makkelijk absorbeert. Enkele duizenden keren makkelijker, om precies te zijn. De bomen lijken nog het meest op grote tennisrackets van 90 meter hoog en 55 meter breed. Elke ‘boom’ zou 90.000 ton CO2 per jaar uit de lucht moeten kunnen halen.

De Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat als ze de plastic bomen nog efficiënter kunnen maken, dat vijf tot tien miljoen bomen alle globale CO2-uitstoot kunnen neutraliseren - met uitzondering van de uitstoot van energieproducenten. Daarmee zou ongeveer 70 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen gedekt zijn.

Vraag en aanbod

Een ander groot voordeel van het nieuw ontwikkelde plastic is dat als het natgemaakt wordt, het alle opgevangen CO2 weer afgeeft. Dat biedt ruimte voor een verdienmodel. CO2 is een veelvuldig gebruikt materiaal in industriële processen. Zo worden er koolzuurhoudende dranken van gemaakt. Onderzoekers uit Leeuwarden hebben zelfs een methode ontwikkeld om energie te winnen uit CO2.

Bedrijven betalen daarmee flinke bedragen voor CO2. Dat kan helpen bij het neerzetten van de vijf miljoen bomen. Elke boom kost op dit moment nog zo’n $20.000. De wetenschappers verwachten dat de prijs verder zal dalen en daarmee een interessante investeringsmogelijkheid ontstaat.

Bron: via InHabitat, Scientias

Foto: RiMarkin via Flickr.com