06-07-2016 09:02 | Door: Eelco Brandes

Dong Energy Renescience gaat in zee met Novozymes, de grootste leverancier van enzymen in de wereld. De enzymen van het bedrijf worden gebruikt om organisch materiaal in de nieuwe innovatieve biogasinstallatie van Dong te ‘wassen’.

Dat schrijft Bloomberg. Novozymes won de tender en gaat nu jaarlijks duizenden tonnen eiwitten leveren aan de in Northwich, Cheshire (Verenigd Koninkrijk) gevestigde biogasinstallatie.

De $ 80.000.000 kostende biogasinstallatie opent naar verwachting in 2017 en moet een jaarlijkse capaciteit van 120.000 ton afval verwerken. Met een combinatie van enzymen, mechanische sortering en vergisting zet Dong huishoudelijk afval om in biogas en stroom.

Proces

In het afvalverwerkingsproces, dat de naam Renescience heeft meegekregen, wordt afval eerst verwarmd. De enzymen worden daardoor actief en breken biofracties af tot een vloeistof. Niet-afbreekbare stromen kunnen daarna gemakkelijk gescheiden worden voor recycling of verbranding. Het verteerde afval is geschikt voor de productie van biogas.

Nederlandse biogasinstallatie

De innovatieve techniek van Dong werd als eerste getest in een pilotfabriek in Kopenhagen. Het bedrijf wil ook nieuwe faciliteiten in Denemarken en Nederland openen. In ons land bekijkt het bedrijf onder meer de optie om zich in Noord-Brabant te vestigen.

Bron: Bloomberg | Infographic: Robin de Boer