18-07-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

De start-up Ruik van het Almeerse initiatief Urban Greeners heeft een duurzaam parfum ontwikkeld uit restmaterialen. Hiermee willen de jonge ondernemers Almere transformeren tot duurzame parfumstad.

De start-up werd opgericht door Boye en Noëlle Dorenbos, die zijn aangesloten bij het Urban Greeners-initiatief. Hierin voert een groep jonge ondernemers duurzame projecten uit in de aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 in Almere. Met hun start-up Ruik hebben de ondernemers het parfum Verschil - Eau D’Orange ontwikkeld.

Dit parfum wordt gemaakt van sinaasappelschillen. “Op dit moment wordt 50 procent van de sinaasappelschillen weggegooid”, zegt Noëlle. Volgens de start-up wordt er wereldwijd 20 miljoen ton sinaasappelschillen per jaar weggegooid. Ruik maakt van de schillen het duurzame parfum en de verpakking daarvoor.

Duurzame parfumstad

Met de productie van Verschil - Eau D'Orange willen de initiatiefnemers Almere transformeren tot het duurzame alternatief van de Franse parfumstad Grasse. In Almere moeten de parfums met name uit plantaardige en lokale materialen worden gemaakt. Zo wil de start-up bijvoorbeeld de geurplanten zelf telen, de reststromen uit de voedsel- en tuinbouwsector lokaal vewerken en vervolgens destilleren tot hoogwaardige essentiële oliën. 

Om de eerste 500 flesjes van het parfum te produceren en te verkopen, is Ruik een crowdfundingactie op platform Oneplanetcrowd gestart. In augustus van dit jaar zegt de start-up de eerste flesjes parfum en duurzame verpakking van sinaasappelpapier te produceren, waarna het parfum in september officieel op de markt wordt gebracht.

Drijfveer

Naast de afgedankte sinaasappelschillen, maakt Ruik ook parfum uit plantaardige materialen die zijn gebruikt voor de bouw van het drijvende biobased-gebouw Drijfveer, dat tijdens de Floriade 2022 wordt tentoongesteld. Voor de oplevering van de Drijfveer maken de ondernemers gebruik van duurzame materialen uit de regio, zoals hennep en wol van Almeerse schapen.

Het drijvende gebouw bestaat voor 80 procent uit plantaardige materialen en moet geheel zelfvoorzienend zijn door energie op te wekken, water te zuiveren en afval te verwerken. 

Bron: Ruik, Urban Greeners | Foto: Catrin Austin, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)