30-08-2013 11:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens onderzoek recyclet Europa 72 procent van zijn papier en karton, maar ander afval wordt nog te vaak verbrand.

Het European Recovered Paper Council (ERPC) kondigde donderdag aan dat het recyclen van papier in Europa in de afgelopen 20 jaar met 30 procent is gestegen tot 71,7 procent in 2012. Hiermee is papier het meest gerecyclede materiaal in Europa.

Papiervezels worden gemiddeld zo’n 3.5 maal per jaar hergebruikt in Europa. In de rest van de wereld ligt het gemiddelde op 2,4 maal stelt het rapport. Papier consumptie in Europa is met 13 procent gedaald tot het niveau van 1998 terwijl de hoeveelheid gerecycled papier 1,5 maal hoger ligt. Een opmerkelijke prestatie volgens het ERPC.

Hoewel het met papier dus erg goed gaat blijkt het recyclen van vele andere materialen in Europa een stuk minder goed te gaan.

Ander afval

Een recente studie van NGO Friends of the Earth Europe toont aan dat Europa nog steeds 60 procent van zijn afval naar stortplaatsen brengt of verbrandt. Landen zoals Bulgarije en Roemenië storten of verbranden zelfs zo’n 99 procent van al hun afval volgens het onderzoek.

"De EU heeft hoge recyclingpercentages bereikt voor papier in de afgelopen jaren, waaruit blijkt dat recycling perfect mogelijk is, maar andere hoogwaardige materialen die kunnen worden gerecycled worden verbrand of gestort." vertelt Ariadna Rodrigo van Friends of the Earth.

De Europese Commissie voor milieu heeft al een aantal initiatieven gelanceerd om afval te verminderen en hergebruik te verhogen. In 2014 zal de Europese Commissie eerder gestelde recycle doelstellingen beoordelen. De EU richtlijnen uit 2008 stellen dat tegen 2020 ten minste 50 procent van al het huishoudelijke afval gerecycled moet worden.

Volgens Rodrigo kunnen de doelstelling veel hoger. “De doelstelling moet voor alle landen naar 70 procent recycling van al het afval, niet alleen papier. Vlaanderen recyclet al meer dan 70% van haar gemeentelijk afval, dat bewijst dat het mogelijk is.” aldus Rodrigo.

Bron: Euractiv

Foto: Antoine Taveneaux via Wikimedia