20-07-2016 14:30 | Door: Eelco Brandes

Houweling en Quality Circular Polymers (QCP) hebben kunststof fles te maken op basis van 100 procent gerecycled afval.

Dat meldt De Houweling Groep. Het bedrijf, dat onder meer producten en diensten op het gebied van verpakkingen levert, werkt naar eigen zeggen al jaren aan hergebruik van afvalkunststof.

Samen met QCP, een bedrijf dat hoogwaardige plastic grondstoffen maakt uit gesorteerde kunststoffen, is Houweling nu zo ver dat het producten kan leveren die niet alleen voor 100 procent uit post-consumer afval bestaan. Maar die volgens het bedrijf ook dezelfde kwaliteit hebben als producten gemaakt van virgin kunststof.

Producenten Interflon, Spectro en Baril Coatings zijn de eerste opdrachtgevers. 

Speciale sortering

Door een gespecialiseerde sortering van het ingezamelde kunststof afkomstig van de sorteerinstallatie van Suez in Rotterdam, een grondige reiniging en bewerking ontstaat de PCR-korrel (post-consumer-recycled). Suez is grootaandeelhouder in QCP en nam in 2014 de recyclingactiviteiten van Houweling over.

Het granulaat, verkrijgbaar in HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) en PP (Polypropeen), heeft volgens Houweling dezelfde kwaliteit als het virgin granulaat én een vergelijkbare prijs. “Daarmee is een product van honderd procent gerecycled materiaal beschikbaar voor de markt en heeft Houweling weer een stap gezet in de toekomst van verpakken”, aldus het bedrijf.

Europa in

Begin dit jaar lieten Suez en QCP nog weten met  een zelfontwikkeld concept voor hoogwaardige plasticrecycling in Europa uit te willen rollen.

“We scheiden, reinigen, sorteren en bewerken het plastic zo grondig dat er korrels van polymeer overblijven waar je onder andere flessen, kratten en bumpers van kunt maken”, zei Huub Meessen, medeoprichter van QCP. “Het totaalconcept is uniek en dat willen we met onze partner, afvalverwerker Suez, binnen Europa uitbouwen.”

Bron: Houweling | Foto: Houweling