22-07-2016 07:38 | Door: Eelco Brandes

Batterijen uit elektrische auto’s kunnen vanaf heden worden hergebruikt voor andere doeleinden, zoals duurzame energieopslag.

Dat meldt Auto Recycling Nederland (ARN). Het expertisecentrum dat invulling geeft aan recycling en duurzaamheid binnen de mobiliteitsbranche heeft in samenwerking met diverse partijen een route ontwikkeld om een batterij uit een elektrische of hybride auto de ‘end of waste’-status te geven. Die recyclingroute bestond tot dusverre nog niet.

Bbb

ARN is de uitvoeringsorganisatie voor het Besluit beheer batterijen (Bbb). Dit besluit schrijft een aantal verplichtingen voor aan fabrikanten en producenten van accu’s. Voor de inzameling en verdere verwerking van deze accu’s heeft ARN de krachten gebundeld met Stichting Batterijen (Stibat). Samen zorgen de partijen ervoor dat batterijen uit elektrische en hybride auto’s in Nederland zonder schadelijke gevolgen voor het milieu worden hergebruikt of gerecycled.

Dat betekent dat onder andere lithium-ion (Li-ion)-batterijen uit een elektrische of een hybride auto na hun toepassing in de auto kunnen worden hergebruikt. Autobedrijf Peter Ursem uit Hoorn heeft als eerste partij deze procedure doorlopen en heeft de eerste Li-ion-batterij daadwerkelijk omgebouwd voor een nieuw leven.

Pilot

Na het voltooien van een pilot in 2015 op het eiland Pampus, waar een batterij nu zorgt voor een duurzame energieopslag, is ARN naar eigen zeggen verheugd dat de weg nu vrij is voor andere partijen om batterijen legaal een tweede leven te geven.

Geen probleem

Dat bespaart ook kosten, zegt Arie de Jong, directeur ARN. “Batterijen in elektrische of hybride auto’s zijn voor toepassing in een auto minder geschikt als de opslagcapaciteit is afgenomen. De recycling van deze batterijen is kostbaar. Voor opslag van duurzame energie is de lagere opslagcapaciteit echter geen probleem.”

Bron: ARN | Foto: public domain