25-07-2016 12:14 | Door: Eelco Brandes

Urine omzetten tot energie voor een smartphone, dat is nu mogelijk gemaakt door wetenschappers.

Wetenschappers van de universiteit van West-Engeland maakten vorige week bekend dat ze erin geslaagd zijn om 600 milliliter urine om te vormen tot brandstof voor een telefoon. Na zes uur opladen had het toestel voldoende energie om drie uur te bellen, meldt HLN.be.

Het is de eerste keer dat wetenschappers erin geslaagd zijn om urine om te zetten in energie voor een telefoon. De ontdekking is van grote betekenis, hoewel er momenteel nog grote materiaalkosten aan de methode verbonden zijn: de kathode bestaat immers deels uit platinum.

"De wereld produceert grote hoeveelheden urine en als we de potentiële kracht van dat afval vatten in biobrandstofcellen, dan betekent dat een revolutie voor de manier waarop we elektriciteit opwekken," vertelt dr. Mirella Di Lorenzo, een onderzoeker die betrokken was bij het project.

Volgens wetenschappers kan het nieuwe systeem, dat voor hernieuwbare én meteen beschikbare energie zorgt, in de toekomst van grote betekenis zijn voor mensen die in afgelegen gebieden wonen.

Sok

Eerder ontdekten dezelfde onderzoekers ook een sok die uit urine stroom kunnen genereren en noodsignalen kan versturen. Dit is handig voor mensen die zich in de jungle bevinden.

De sokken zijn voorzien van een biologische brandstofcel en een pompmechanisme. Door te lopen pompen de sokken de urine door de brandstofcel. Micro-organismen in het systeem genereren elektriciteit uit afvalstoffen in de urine.

Bron: HLN.be | Foto: public domain