28-07-2016 15:22 | Door: Eelco Brandes

Onderzoekers van de Universiteit Gent in België hebben een circulaire machine ontwikkeld die urine kan omzetten in drinkwater. De innovatie werkt op zonne-energie.

De urine van de eerste feestvierders is al gebruikt, schrijft Numrush. De machine werd afgelopen maand namelijk al live gedemonstreerd op de Gentse Feesten. De machine werkt volledig op zonne-energie.

Het water wordt verzameld in een grote tank, waarna het wordt opgewarmd en gefilterd. Op de Gentse Feesten is op deze manier duizend liter water geproduceerd. Omdat de machine op zonne-energie werkt, is de techniek niet alleen geschikt voor festivals, maar bijvoorbeeld ook voor ontwikkelingslanden met een tekort aan schoon drinkwater.

Daarnaast haalt de machine ook meststoffen uit de urine. Boeren kunnen die meststoffen weer gebruiken om hun planten te bemesten. Dat gebeurde ook met urine die werd verzameld tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten

Niet de eerste

De Belgen zijn overigens ook niet de eerste die met zonne-energie schoon drinkwater willen leveren. Zo ontwikkelden onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) al een machine die hetzelfde doet met zeewater. Het systeem Watly kan naast water ook elektriciteit en internet leveren. Eerder ontwikkelden Britten ook een methode om energie voor een smartphone uit urine te genereren.

Bron: Numrush | Foto: public domain