05-08-2016 12:28 | Door: Eelco Brandes

Over vijftien jaar ligt er op het Nederlandse deel van de Noordzee zo’n 5.000 vierkante kilometer aan zeewiervelden in multifunctionele offshore-locaties. Zeewier, windmolenparken, golfgeneratoren en zonnepanelen dragen dan fors bij aan de verduurzaming van ons land.

Dat stellen Marin, TNO, Deltares, ECN en Wageningen UR in het gezamenlijke rapport North-Sea-Weed-Chain. Zij onderzochten een jaar lang de schakels in een duurzame zeewier-waardeketen, van productie tot vermarkting. De resultaten van dit project, TO2, worden gepresenteerd tijdens het internationale symposium Seagriculture in Portugal op 27 en 28 september.

Zeewier is een potentieel belangrijke voedselbron en grote duurzame koolstofbron voor de biobased economy. De onderzoekers bekeken drie toepassingen: veganistische kaas, veevoer en de productie van mannitol, een niet-dikmakende zoetstof die kan worden gebruikt in de food-industrie, maar ook als halffabricaat voor diverse biobased producten, zoals bioplastics.

Boeren op zee

Met de groeiende wereldbevolking komt de zee meer in beeld als ‘landbouwgebied’. Boeren op zee is een grote uitdaging, meent de groep onderzoekers. Het vereist grote investeringen in infrastructuur. Voordat ondernemers hierin kunnen investeren moeten realistische vooruitzichten zijn op kweekmogelijkheden en winstgevende eindproducten.

Zeewier tagliatelle

De zeewierteelt biedt goede kansen om economisch haalbaar te worden, zo concluderen de onderzoekers, maar de kosten op open zee zijn nog te hoog in verhouding tot de opbrengst, zelfs bij verdere schaalvergroting. De ontwikkeling van betere procestechnologie kan de economische waarde van zeewier echter nog fors verhogen. De discrepantie tussen kosten en opbrengst zijn niet onoverbrugbaar.

De groeiende aandacht voor zeewier leidt bovendien al tot meerdere start-ups, zoals ‘I sea pasta’ (zeewier tagliatelle) en  ‘the Dutch Weedburger’. Er ontstaat dan ook een behoefte aan duurzaam, gecertificeerd zeewier dat traceerbaar is.

Dutch Design

De onderzoekers zien op termijn een multifunctioneel offshore-park voor zowel duurzame energie als duurzame zeewierteelt voor voedsel en diervoeding als een kansrijk toekomstig ‘Dutch Design’ project, waarin te combineren is waar Nederland volgens hen groot in is; maritieme techniek en agrosysteemkennis.

Bron: Wageningen UR | Foto: public domain