09-08-2016 14:04 | Door: Eelco Brandes

Een ngo van milieuadvocaten wil dat de Europese Commissie de recycling van kunststof met DEHP (di(ethylhexyl)ftalaat) verbiedt. De advocaten stappen hiervoor eventueel naar het Europese Hof van Justitie.

DEHP is volgens ClientEarth een toxische stof die een hormoonverstorende werking heeft, meldt HLN.be. DEHP wordt gebruikt als weekmaker bij de productie van PVC. Ook in textiel en meubels komt het product voor. Omdat het een toxische stof is die zich snel verspreidt in het milieu, is deze sinds 2015 onderworpen aan een toelatingsprocedure.

Recycling toelating intrekken

De Europese Commissie heeft in juni de aanvraag goedgekeurd van drie bedrijven die aan plastic recycling doen. Maar ClientEarth wil dat de Europese Commissie de toelating voor de recycling, die geldt tot 2019, intrekt. Volgens de procedure krijgt de commissie twaalf weken tijd om te antwoorden. Als het antwoord niet voldoet, kan de ngo de zaak aanhangig maken bij het Europese Hof van Justitie.

Volgens de ngo bevat de aanvraag niet genoeg informatie en ontbreekt het bewijs dat de voordelen van het gebruik van de stof opwegen tegen de risico's. ClientEarth zegt dat er veiligere alternatieven zijn die economisch levensvatbaar en technologisch haalbaar zijn.

In een resolutie vroeg het Europees Parlement de Commissie in november 2015 ook al om de goedkeuring in te trekken, omdat DEHP geldt als zeer zorgwekkende stof en hormoonontregelaar.

Bron: HLN | Foto: public domain