12-08-2016 09:34 | Door: Eelco Brandes

Nieuw Britse onderzoek moet uitwijzen of Plaxx, een brandstof gemaakt van gemengd kunststof afval, ruwe fossiele brandstoffen kan vervangen om industrie- en scheepsmotoren van stroom te voorzien.

Dat schrijft Recycling International. Schepen zoals tankers en veerboten hebben dieselmotoren die gebruikmaken van zware stookolie. Doel van het nieuwe onderzoek is om te ontdekken of Plaxx een efficiënter alternatief is zonder dat de motor meer slijt. De hoop is dat het onderzoek een nieuwe bestemming biedt voor de plastic afvalstroom die niet mechanisch kan worden gerecycled.

Duurzame brandstof

Plaxx is het resultaat van de depolymerisatie van kunststof en bestaat uit een mengsel van koolwaterstof monomeren, die ook aanwezig zijn in ruwe olie. Met een zeer laag zwavelgehalte en andere organische en anorganische verontreinigingen, is de stof als een zachte was bij kamertemperatuur, maar een vloeistof met lage viscositeit bij 70 graden Celcius.

Daarnaast kan Plaxx verder worden verfijnd, zodat het materiaal kan worden gebruikt als input voor plasticproductie.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de organisaties Innovate UK en de Engineering and Physical Sciences Research Council, en geleid door professor Farid Dailami van Bristol Robotics Laboratory in samenwerking met Plaxx-ontwikkelaar Recycling Technologies. Dailami gelooft dat de nieuwe brandstof fossiele brandstoffen kan vervangen. 

Bron: Recycling international | Foto: public domain