29-08-2016 12:01 | Door: Erik Verheggen

Beijing stapt voor de afvalinzamel- en veegwagens helemaal over op elektrische voertuigen. Fabrikant BYD heeft daarvoor een complete lijn elektrische voertuigen gepresenteerd.

Volgens de website Cleantechnica vervangt de Chinese hoofdstad nog dit jaar 45 procent van zijn vuilniswagens en veegauto’s door elektrische trucks van BYD. In 2017 moet de 20 miljoen inwoners tellende metropool helemaal over zijn op elektrische wagens.

De nieuwe voertuigen zijn het product van een joint venture van BYD en Beijing Environmental Sanitation Engineering Group. De 26 verschillende wagens hebben een laadvermogen van 1 tot 32 ton. Het bereik zou liggen op 400 kilometer, dat gelijk staat aan een achturige werkdag. BYD heeft de mogelijkheid ingebouwd voor vehicle-to-vehicle laden. Mocht een veegwagen met lege accu stil komen te staan, dan kan een collega te hulp schieten.

Elektrische trucks

BYD heeft voor de ontwikkeling van de voertuigen gebruikt gemaakt van ijzerfosfaatbatterijen. De laadtijd bedraagt 2 tot 3 uur, meldt Chinatrucks.

Beijing worstelt met de slechte luchtkwaliteit in de stad. Om smog en vervuiling aan te pakken, zet de overheid fors in op verduurzaming. Het aantal schadelijke stofdeeltjes in de lucht is daardoor in de eerste zes maanden van 2016 met 17,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2015. 

In Nederland rijden de eerste elektrische vuilniswagens ook al rond. Een van de vuilniswagens van de gemeente Breda wordt omgebouwd tot volledig elektrische truck. Het Arnhemse bedrijf Hymove heeft een vuilniswagen op waterstof ontwikkeld. Ook onder meer Suez, Van Gansewinkel en de Rotterdamse reinigingsdienst Roteb hebben (hybride)-elektrische vuilniswagens in hun vloot opgenomen of doen testen.

Bron: Cleantechnica, Chinatrucks | Foto: BYD