31-08-2016 07:10 | Door: Eelco Brandes

Clean Capital, een samenwerkingsverband van AEB Amsterdam, Waternet en Havenbedrijf Amsterdam, heeft een platform gelanceerd dat vraag en aanbod van reststoffen en innovaties op het gebied van duurzame energie en circulaire grondstoffen met elkaar verbindt.

Op deze website kunnen innovatieve bedrijven terecht met hun ideeën over duurzame energie en het omzetten van reststoffen in waardevolle grondstoffen. Daarnaast is het een plek waar bedrijven hun reststoffen kunnen aanmelden zodat men kan bekijken of en hoe grondstoffen kunnen worden terug gewonnen.

Op deze manier kunnen individueel innovatieve, duurzame en economisch rendabele projecten in samenwerking met de drie grote partners van Clean Capital ontwikkeld worden. De ontwikkeling van innovatieve en duurzame projecten op het gebied van energietransitie, biobased en circulaire economie, dat is waar Clean Capital zich naar eigen zeggen op richt en aan werkt.

Bijdragen aan circulaire economie

“Duurzaamheid staat hoog op de agenda”, zegt Jan Egbertsen, manager business development bij het Amsterdamse Havenbedrijf. “Grondstoffen worden schaars en de roep om hernieuwbare energie neemt toe. Dit vraagt om innovaties op het gebied van een duurzame energie voorziening en het terugwinnen van grondstoffen uit afval. Op die manier kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.”

Power to Protein

Een voorbeeld van een duurzaam project waar Clean Capital nu aan werkt is Power to Protein. Dit is een geavanceerd procedé waarmee eiwitten uit rioolslib kunnen worden teruggewonnen. Bacteriën worden bijvoorbeeld ingezet om de stikstof om te zetten in nuttige eiwitten.

André Struker, innovation manager bij Waternet: “Voor Amsterdam hebben we samen met grondstoffenbedrijf AEB uitgerekend dat de natte fractie van de slibvergisting op de zuivering van Waternet voldoende eiwit kan opleveren om alle inwoners van de stad voor 35 procent in hun primaire eiwitbehoefte te voorzien. Zo groot is de potentie.”

Bron: Clean Capital | Foto: public domain