05-09-2016 12:30 | Door: Erik Verheggen

Avantium gaat een samenwerking aan met het Japanse chemie- en biotechbedrijf Toyobo. De bedrijven hebben samen een superdunne folie gemaakt op basis van Avantiums bioplastic.

Dat meldt Avantium in een persbericht. De folie, met een dikte van slechts 10 micrometer, heeft volgens de Nederlandse ‘scale-up’ toepassingsmogelijkheden als voedsel- en medische verpakking, maar er liggen ook kansen in de productie van elektronica en bijvoorbeeld zonnepanelen.

Biobased

Avantium is gespecialiseerd in de productie van Pef, een biobased alternatief voor het veelgebruikte Pet-plastic. De eigenschappen van Pef liegen er niet om. De folie’s laten tien keer minder zuurstof door dan Pet-folie. Ook vormt Pef een twee tot drie keer betere barrière tegen waterdamp.

avantium geleen

Met Pef kan de houdbaarheid van bederfelijke producten, zoals vlees, vis, zuivelproducten en pizza’s, worden verlengd. Ook koekjes, chips en andere etenswaren die gevoelig zijn voor vocht, doen het beter in een Pef-verpakking. Ten slotte zijn er ook nieuwe verpakkingsmogelijkheden. Soepen, sauzen en babyvoeding kunnen volgens Avantium heel goed in een transparante Pef-verpakking aan de man worden gebracht.

Samen met Toyobo verwacht Avantium een markt voor het product te kunnen ontwikkelen in Azië. Beide partijen werken samen aan de verbetering van het polymerisatieproces. Toyobo maakt al Pef van ethyleenglycol en de chemische bouwsteen FDCA, die wordt geleverd door Avantium.

Eerder zoch Avantium al samenwerking in Japan. Het bedrijf sloot eind 2015 een overeenkomst met het Japanse Mitsui om Pef te commercialiseren in Azië. “De samenwerking met Mitsui opent de deur naar ongekende groeimogelijkheden en innovatie in de Aziatische markt, vooral in de verpakkingsindustrie”, zei CEO Tom van Aken toen.

Grondstoffen

In maart ging Avantium een joint venture aan met de Duitse chemiereus BASF. In Antwerpen komt een fabriek die 50.000 ton grondstoffen voor duurzaam verpakkingsmateriaal moet produceren.

Deze zomer kondigde het bedrijf aan miljoenen te investeren in twee nieuwe fabrieken op het Limburgse chemiebedrijventerrein Chemelot bij Geleen.

Lees ook:

Bron: Avantium | Foto's: Avantium (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)