08-09-2016 07:06 | Door: Eelco Brandes

Slibverwerking Noord-Brabant uit Moerdijk verwerkt vanaf 2017 al het zuiveringsslib van waterzuiveraar Wetterskip Fryslân. Het gaat om ongeveer 63.000 ton slibkoek per jaar.

Slibkoek is een restproduct dat overblijft na de zuivering van afvalwater in de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Wetterskip Fryslân. Door het samenwerkingscontract met de nieuwe slibverwerker bespaart het waterschap de komende vijf jaar bijna € 2 mln.

Vanuit de 28 rioolwaterzuiveringen wordt het ingedikte slib met tankauto’s naar de centrale slibontwateringsinstallatie van Wetterskip Fryslân in Heerenveen gebracht. Daar wordt nog zoveel mogelijk water uit het slib geperst.

Verbrandingsenergie

Vervolgens blijven er slibkoeken over die voor 23 procent uit droge stof en voor 77 procent uit water bestaan. Vrachtwagens brengen deze slibkoeken vanaf volgend jaar naar Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) voor de verdere verwerking.

SNB verwerkt zuiveringsslib van waterschappen en bedrijven. Het slib wordt gedroogd en daarna verbrand. Een deel van de verbrandingsenergie wordt gebruikt voor de slibdroging. Het restant van de energie is voor de elektriciteitsproductie en enkele neveninstallaties.

Bron: Wetterskip Fryslân | Foto: SNB (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)