15-09-2016 16:24 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up Reflow Filament maakt gerecycled filament voor 3D-printers van plastic afval uit Tanzania. Dit moet de lokale productie van onder meer medische instrumenten stimuleren.

Dat schrijft De Financiële Telegraaf (DFT). Het idee ontstond toen oprichter Jasper Middendorp tijdens een reis door Tanzania zag dat de inzameling van plastic afval lokale afvalverzamelaars weinig opbracht. Middendorp besloot het plastic afval uit Tanzania te verwerken tot gerecycled filament voor 3D-printers.

Hij verwerkt het afval in Delhi en Dar es Salaam. Het filament wordt vervolgens lokaal in Tanzania verkocht en gebruikt. Eind 2016 start Reflow Filament de productie en verkoop van het gerecyclede filament in Nederland.

Lokale productie stimuleren

De start-up verwacht het filament hier voor circa $ 25 per kilo te verkopen. Een ‘goed deel’ van de opbrengst moet direct teruggaan naar Tanzania, waar het afval vandaan komt. Met dit geld wil Middendorp lokale productie in Tanzania stimuleren om de lokale economie een boost te geven en logistieke issues op te lossen, schrijft DFT.

Zo werkt Reflow Filament aan de ontwikkeling van een 3D-geprinte microscoop die ter plekke kan worden geprint voor een kwart van de importkosten. Daardoor gaan transportkosten omlaag en wordt tijd bespaard. Het product sluit daarnaast goed aan bij de behoefte van rurale gezondheidsklinieken, zegt Middendorp tegen de krant.

Duurzame grondstof

Middendorp ziet grote kansen voor 3D-printen in landen als Tanzania. “Het zorgt ervoor dat iedereen kan produceren”, zegt hij tegen DFT. “Met weinig kapitaal kan je lokale productie opzetten. En er is overal plastic, dus de grondstof is er altijd.”

Bron: De Financiële Telegraaf | Foto: Luke Jones, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)