21-09-2016 13:36 | Door: Erik Verheggen

In een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-Oost zitten 4.000 wormen, die GFT-afval verwerken tot compost. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Dat meldt de gemeente Amsterdam. In de hoofdstad wordt GFT-afval niet gescheiden ingezameld. Het project is dan ook tot stand gekomen door een burgerinitiatief, en omarmd door het stadsdeel.

Volgens de gemeente heeft ondergronds composteren het voordeel dat de temperatuur van het proces gemakkelijker te beheersen is. De wormen gedijen het beste bij een temperatuur tussen 5 graden en 25 graden. Onder grond blijft de temperatuur zowel in de zomer als in de winter binnen die waarden.

De wormen gedijen het beste bij een temperatuur tussen 5 graden en 25 graden

Samen met een producent van afvalcontainers is een bak ontwikkeld voor het ondergronds composteren door middel van wormen. Voorwaarde voor het verwerkingsproces is een toevoer van zuurstof. Anders zetten niet de wormen maar anaerobe bacteriën het afval om, waarbij veel stankoverlast ontstaat.

Ook ontstaat er veel vocht bij het composteringsproces, waarvoor een oplossing moest worden bedacht. De container is speciaal ontwikkeld om dit soort problemen tegen te gaan.

Het allereerste exemplaar is deze zomer de grond in gegaan en begin september zijn de wormen geplaatst. Het komende half jaar vindt een test plaats. Na de test kunnen buurtbewoners meedoen en hun eigen afval inzamelen.

Volgens de gemeente is ook de sociale component van het experiment belangrijk. Twee keer per jaar kunnen buurtbewoners hun eigen compost 'oogsten' .

Bron: Gemeente Amsterdam | Groman123, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)