22-09-2016 12:23 | Door: Erik Verheggen

Afvalverwerker Attero zet de komende twee jaar het groente-, fruit- en tuinafval van inzameldienst Circulus-Berkel uit de regio Apeldoorn om in hoogwaardige compost en groene stroom.

De verwerking bestaat uit een combinatie van vergisten en composteren. Een deel van de geproduceerde groene stroom van Attero wordt via energieleverancier Greenchoice aan de duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, deA, geleverd. Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen deze groene stroom afnemen via deA, meldt Greenchoice.

Duurzaamheid

Door gezamenlijk op te trekken, sluiten de betrokken partijen de kringloop van gft dicht bij huis. Deze kringloop begint bij de inwoners op het moment dat zij hun groene container vullen en aan de weg zetten. Een deel van het gft vergist Attero en dat levert biogas op dat in speciale motoren omgezet wordt in groene stroom.

Wat uit de vergister aan organisch materiaal overblijft, wordt gecomposteerd tot hoogwaardige compost voor de land- en tuinbouw en als grondstof voor opgezakte compostproducten.

Groene stroom

Producenten van duurzame energie ontvangen zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s) voor de energie die zij duurzaam opwekken. Dat geldt ook voor de groene stroom die Attero produceert uit het biogas, dat ontstaat door gft te vergisten. De Garanties van Oorsprong die Attero daarvoor ontvangt, zijn verkocht aan Greenchoice, de energiepartner van deA. Zo kan deA aantonen dat de energie die zij verkoopt aan de inwoners van de gemeente Apeldoorn ook echt groen is.

De verwerking van het door Circulus-Berkel ingezamelde gft is via een aanbesteding in de markt gezet. Het gaat daarbij om gft uit twee regio’s. De regio Apeldoorn-Deventer levert jaarlijks 36.000 ton en de regio Zutphen 14.000 ton.

In heel Nederland wordt elk jaar bijna 1,4 miljoen ton gft-afval verwerkt. In 2014 werd 445.000 ton daarvan vergist. Dat leverde 10,7 miljoen kubieke meter biogas op, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat Leefomgeving.

Bron: Greenchoice, Attero, CirculusBerkel | Foto: Christian Guthier, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)