23-09-2016 13:30 | Door: Erik Verheggen

Op een bedrijventerrein in Culemborg werken ondernemers aan lokale plasticrecycling. Onder meer Gispen, 3D-printfabrikant Ultimaker en emballageproducent Tomra werken mee.

De productielijn Living Ocean is donderdag geopend door initiatiefnemer Willemijn Peeters en de Culemborgse wethouder Joost Reus, schrijft Peeters in een artikel op LinkedIn.

De Culemborgse bedrijven kunnen in een serie verwerkingsmachines experimenteren met hergebruik van kunststof reststromen. De gerecyclede producten komen weer ten goede aan de bedrijven op het terrein.

“Vooralsnog kreeg ik verzoeken van meerdere gemeenten in Nederland, maar ook vanuit Hawaii, Fiji, Peru, Curaçao en Australië"

Volgens Peeters moet de circulaire vrijplaats een bijdrage leveren aan het terugdringen van plastic soep in de oceanen. Recycling is daarin belangrijk, maar de samenwerkende bedrijven werken ook aan afvalreductie, hergebruik en het optimaliseren van processen.

“De komende drie maanden krijgen bedrijven in Culemborg alle ruimte om de mogelijkheden te ontdekken. Vervolgens gaan we kijken hoe we voort kunnen bouwen op de ervaringen en leerpunten”, zegt Peeters in haar LinkedIn-bericht.

Opschalen

Opschaling en uitbreiding naar andere gebieden is volgens de ondernemer zeker mogelijk. “Vooralsnog kreeg ik verzoeken van meerdere gemeenten in Nederland, maar ook vanuit Hawaii, Fiji, Peru, Curaçao en Australië. Met name in meer geïsoleerde gebieden heeft lokale plasticrecycling enorm veel potentie. Daarnaast ligt het in het verlengde van ambities van afvalvrije wijken en gemeenten om in toenemende mate gebruik te maken van nieuwe materialen.”

Onder meer meubelmakers Gispen en Van Drenth werken mee aan het project. Experts en afstudeerders van de Tecnische Universiteit Delft en van meubelbedrijf Van de Sant denken mee over de technische kant. Andere betrokken partijen zijn afvalinzamelaar Avri, statiegeldautomatenbouwer Tomra, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en de gemeente Culemborg.

Bron: Willemijn Peeters | Foto: aotaro, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)