29-09-2016 12:23 | Door: Erik Verheggen

Afvalbedrijven Shanks en Van Gansewinkel gaan samen. De beide partijen hebben de handtekening gezet onder een akkoord om een groot Europees grondstoffenconcern te vormen.

Dat melden Shanks en Van Gansewinkel donderdag.

Van Gansewinkel ontvangt € 366 mln in cash en € 190 mln in aandelen Shanks. Voordat de fusie definitief wordt, moeten de komende maanden nog een aantal zaken worden afgerond, zoals goedkeuring van aandeelhouders en mededingingsautoriteiten. Het is de bedoeling om het fusieproces nog voor het einde van dit jaar te finaliseren.

Na een succesvolle herfinanciering in 2015 werd het verkoopproces van Van Gansewinkel begin 2016 gestart naar aanleiding van nadrukkelijke interesse uit de markt.

Circulaire economie

Marc Zwaaneveld, CEO van Van Gansewinkel: “Deze fusie is voor zowel Van Gansewinkel als Shanks een logische stap voorwaarts. De activiteiten en competenties van beide partijen vullen elkaar prima aan en vormen een stabiele basis voor verdere groei. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de nieuwe alliantie alle ingrediënten in zich heeft om een zeer succesvolle Europese leider in de afvalindustrie te zijn."

"We kunnen nu versneld hoogwaardige, secundaire grondstoffen uit afval produceren en verder significant bijdragen aan de circulaire economie."

Van Gansewinkel opende deze maand een nieuwe fabriek voor zand- en grindvervangers uit de bodemassen van afvalverbrandingsinstallaties. Naast het inzamelen en verwerken van grote volumes afval, spant het bedrijf zich in om specifieke ketens te sluiten, zoals die van koelkasten.

Shanks beweegt zich vooral op de markt voor bedrijfsafval en industriële reiniging. Het bedrijf maakt daarnaast onder meer energiepellets van bedrijfsafval.

Na definitieve afronding van de fusie zit het werk voor Van Gansewinkel-CFO Gert-Jan Antvelink en Zwaaneveld erop. Zij dragen hun verantwoordelijkheden over aan de Group Chief Executive en Group Finance Director van Shanks.

Lees ook:

Bron en foto's: Van Gansewinkel, Shanks