06-10-2016 09:52 | Door: Hidde Middelweerd

Nederland moet statiegeld invoeren op gebruikte spijkerbroeken. Dit zeggen Michiel Scheffer, gedeputeerde Gelderland (D66), en Jan Jonker, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Op die manier wordt het hergebruik van spijkerbroeken bevorderd. Jonker en Scheffer deden deze uitspraak tegenover het Algemeen Dagblad (AD).

Hergebruik

In Nederland worden elk jaar ongeveer 20 miljoen spijkerbroeken verkocht. Slechts 15 procent daarvan wordt gerecycled. Te weinig, vinden Scheffer en Jonker. Daarom pleiten ze voor een statiegeldbedrag van € 2,50 per spijkerbroek. Dit moet de inzameling van oude spijkerbroeken bevorderen.

Volgens Jonker kan dit systeem ook bij andere vormen van textiel worden toegepast.

PvdA

PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek steunt het voorstel. “De PvdA gelooft in beloningssystemen, want het prikkelt de consument om iets terug te brengen voor hergebruik. Jaarlijks verdwijnt er nog 140 miljoen kilo bij het restafval, terwijl het als grondstof kan dienen voor nieuwe producten. Die cultuuromslag is wel nodig. Statiegeld is een systeem waar ik in geloof, ook voor spijkerbroeken”, zegt het Kamerlid tegenover het AD.

De VVD staat niet achter het plan. Kamerlid Remco Dijkstra tegenover het AD: “Statiegeld innen is een duur systeem en niet meer van deze tijd.”

Bron: Algemeen Dagblad | Foto: public domain