12-10-2016 07:00 | Door: Erik Verheggen

BASF en Avantium hebben, na een eerdere intentieverklaring, definitief getekend voor de oprichting van de joint venture Synvina. De nieuwe bioplasticfabriek gaat 50.000 ton per jaar produceren.

Dat maken de bedrijven bekend in een persbericht. De nieuwe fabriek gaat FDCA produceren, een grondstof voor het duurzame bioplastic PEF. PEF is het antwoord van Avantium op conventionele plastics in frisdrankflessen en andere verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen.

CEO Tom van Aken van Avantium wijst erop dat FDCA voor het eerst in de jaren vijftig van de vorige eeuw op de markt kwam. “Het is een slapende reus met een enorm potentieel”, zegt hij. “Ik geloof dat Synvina die slapende reus kan wakker maken en opschalen naar industrieel gebruik.”

Bioplastic

Kosten voor de fabriek zijn volgens BASF en Avantium “een middel-driecijferig miljoenenbedrag”. Het Financieele Dagblad (FD) weet op basis van bronnen te melden dat de investering € 250 mln tot € 300 mln bedraagt.

De fabriek moet er binnen een jaar of vijf staan. Tegen het FD zegt Van Aken dat de Antwerpse locatie gezien moet worden als een opstapje. Een logisch volgende stap is een fabriek die tien keer zo groot is. “Die fabriek zou er dan in 2023 of 2024 kunnen staan”, zegt Van Aken tegen het FD.

Bron: BASF, FD | Foto: BASF