16-10-2016 07:57 | Door: Erik Verheggen

Afvalverwerker Twence past zijn bio-energiecentrale (BEC) aan om ook warmte te leveren. Met afnemers AkzoNobel en het warmtenet levert de BEC straks drie keer zoveel duurzame energie.

Twence meldt in een persbericht dat het een contract heeft getekend met Visser & Smit Bouw om nieuwe leidingbruggen en een turbine-generatorgebouw aan te leggen.

Biomassa

Twence beschikt sinds 2007 over een biomassa-energiecentrale, waarin het niet-recyclebaar afvalhout en biomassa omzet in duurzame elektriciteit. De centrale heeft een vermogen van 23 megawatt.

De make-over maakt het mogelijk om warmte leveren. Twence kan die warmte kwijt aan het warmtenet van Ennatuurlijk en de naastgelegen zoutwinningslocatie van AkzoNobel, zo weet nieuwsbureau Energeia te melden.

Duurzame energie

“De ombouw van de BEC zorgt ervoor dat wij straks alleen al uit dit onderdeel van ons bedrijf een hoeveelheid duurzame energie kunnen leveren die vergelijkbaar is met de opbrengst van 75 grote windmolens”, liet Twence eerder weten.

De ombouw zal volgens de huidige planning begin 2017 starten, schrijft Twence. In het tweede kwartaal van 2018 kan dan de eerste warmte voor stadsverwarming en industriële toepassingen worden geleverd.

Bron: Twence, Energeia | Foto: Geoffrey Gallaway, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)