24-10-2016 15:00 | Door: Hidde Middelweerd

Een consortium van bedrijven in Amsterdam-Zuidoost werkt samen aan de creatie van een circulaire economie en een nieuw logistiek model. Dit om het aantal vervoersbewegingen te verminderen en efficiënter om te gaan met afval.

Dit meldt TNO in een persbericht.

Het project, genaamd Cross Chain Control Center, is een samenwerking van afvalinzamelaars, start-ups en kennisinstellingen. Betrokken partijen zijn de Amsterdam Arena, ING, Nuon, Delta Lloyd, AMC, Suez, Icova, CSU, Better Future Factory, TNO, de Hogeschool van Amsterdam en de gemeente Amsterdam.

Circulaire economie

De huidige wijze van afvalinzameling en -verwerking is nog niet ingericht op de ontwikkelingen in de circulaire economie, stelt TNO in het persbericht. Een ander logistiek model is dus gewenst. Daarnaast liggen er kansen in de lokale verwerking van afvalstromen, zodat er geen vervoer meer nodig is.

Het consortium in Amsterdam-Zuidoost werkt aan dergelijke oplossingen. Cross Chain Control Center geeft een simpel voorbeeld op zijn website: ‘Een vrachtwagen rijdt vol heen en komt leeg terug, kan hij op de terugweg niet iets meenemen van een andere verlader?’

Recycling

Het consortium hoopt begint 2017 een alternatief logistiek samenwerkingsmodel ontwikkeld te hebben, dat als pilot in Amsterdam-Zuidoost getest kan worden. Deze pilot moet bijdragen aan:

  • Het hergebruik van grondstoffen;
  • Het verminderen van vervoersbewegingen;
  • Het realiseren van lokaal hergebruik.

Bron: TNO | Foto: public domain