26-10-2016 10:44 | Door: Erik Verheggen

Een Nederlands consortium werkt aan een sorteermachine die de markt voor gerecycled, duurzaam textiel een enorme zet in de rug moet geven.

Het project, dat de naam Fibersort heeft meegekregen, heeft € 2 mln opgehaald bij het Interreg-programma van de Europese Unie. De projectpartners financieren samen nog € 1,5 mln, meldt Circle Economy.

De financiering is bedoeld om de Fibersort-textielsorteermachine verder te optimaliseren, valideren en uiteindelijk wereldwijd te implementeren. Naast Circle Economy zijn ook Wieland Textiles, Valvan Baling Systems, Worn Again en Het Leger des Heils partner van het project.

Recycling

"Wij zijn Fibersort gestart na een bezoek aan India. Daar ben ik getuige geweest van de ongelofelijke bergen afval en de chemische middelen en kinderarbeid die ingezet worden voor het verwerken van onze geëxporteerde afval”, zegt directeur Hans Bon van Wieland Textiles.

"We kijken uit naar de veranderingen die de technologie binnen de textielsector teweeg kan brengen"

“Hier wilde ik geen onderdeel meer van uitmaken. Dit kan alleen als we een nieuwe manier vinden om met ons afgedankte textiel om te gaan. De sorteermachine geeft ons de mogelijkheid een betere bestemming te vinden voor ons afval.”

De technologie biedt de eerste geautomatiseerde sorteertechnologie ter wereld, die in staat is om grote volumes gemengd textiel te sorteren op basis van de vezelcompositie van stoffen. Zo wordt hoogwaardige recycling en ketensluiting mogelijk.

"Deze Europese financiering zal een ongelofelijke bijdrage leveren om Fibersort naar de markt te brengen. We kijken uit naar de veranderingen die de technologie binnen de textielsector teweeg kan brengen”, zegt Gwen Cunningham, Lead Circle Textiles bij Circle Economy.

Duurzaam textiel

In Noord-West Europa alleen al wordt elk jaar ongeveer 4,7 miljoen ton textiel weggegooid. Van deze berg textiel wordt op dit moment slechts 30 procent ingezameld. 40 procent daarvan gedowncycled, terwijl het grootste gedeelte van alle ingezamelde textiel volgens het consortium juist heel erg goed geschikt is voor hoogwaardige recycling.

Grootschalige en hoogwaardige textielrecycling is alleen mogelijk als er een efficiënte technologie bestaat die textiel kan herkennen op basis van samenstelling. Volgens de initiatiefnemers is dat mogelijk met de Fibersort-machine. Niet alleen kostenefficiënt, maar ook nog eens op heel grote schaal.

Bron: Circle Economy | Foto: Ashley Van Haeften, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)