09-09-2011 11:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In België is een recyclefabriek voor herlaadbare batterijen geopend. Het Belgische bedrijf Umicore speelt hiermee in op de toename van elektrische auto’s in de toekomst.

Naar schatting zal het Belgische autopark in 2020 voor tien procent uit elektrische of hybride auto’s bestaan. Er zullen dus meer herlaadbare batterijen op de markt komen, waardoor er ook meer gerecycled kan worden.

De fabriek in Hoboken, vlakbij Antwerpen, heeft een capaciteit van zevenduizend ton. Dat is genoeg voor 150 duizend elektrische auto’s of voor 250 miljoen mobiele telefoonbatterijen. In het verleden kwam het bedrijf Umicore in Hoboken negatief in het nieuws, vanwege zware bodemverontreiniging. Inmiddels is één belangrijke tak van dit bedrijf uitgegroeid tot de meest geavanceerde recycling-operatie ter wereld.

Eerder dit jaar werd bekend dat de totale omzet van Umicore was gestegen met 13 procent. De grootste groei werd behaald door recycle tak van het beursgenoteerde bedrijf. Zij verhoogden de omzet met 16 procent.

Op dit moment wordt in België nog maar 3 procent van de herlaadbare batterijen gerecycled, vooral van mobiele telefoons en laptops. De 25 miljoen euro kostende recyclefabriek moet daar een positieve verandering in gaan brengen.

Bron: Het Belang van Limburg, Belegger.nl

Foto: TimothyJ