17-01-2017 07:30 | Door: Erik Verheggen

In Rotterdam zijn drie drijvende platforms in gebruik genomen die plastic uit de Maas vissen. Zo wil de stad voorkomen dat het afval in de zee terecht komt.

Dat meldt de organisatie Recycled Park op Twitter. De Rotterdamse plasticvangers werken volgens hetzelfde principe als het initiatief van Boyan Slat. Lange armen vangen he plastic op en geleiden het naar een vergaarbak. In dit geval al voordat het plastic de oceaan bereikt.

Jaarlijks moeten de platforms tot 20 ton plastic uit de Maas onderscheppen. Volgens initiatiefnemer Ramon Knoester is dat ongeveer een kwart van al het plastic dat door de Nieuwe Maas stroomt, zegt de architect tegen De Volkskrant.

Recycling

De initiatiefnemers laten het plastic recyclen. Doel is om het materiaal daarna te verwerken in onder meer het drijvende park, dat ook in de Maas moet komen te liggen.

De drie platforms die nu in gebruik zijn genomen, kosten samen € 200.000 en zijn betaald door de gemeente Rotterdam, de Rijksoverheid en een aantal particuliere investeerders, meldt De Volkskrant. Uiteindelijk moet het aantal plasticvangers worden uitgebreid naar acht.

Bron: Volkskrant, Recycled Park