15-02-2017 09:20 | Door: Erik Verheggen

In de Provincie Drenthe bestaat sinds twee jaar een bijzondere samenwerking. Maaisel uit de wegbermen wordt groengas voor auto’s. Dit levert een flinke CO2-winst op.

Dat rekent afvalverwerker Attero voor in een persbericht. Het groengas uit Drents bermgras is goed voor 2,5 miljoen autokilometers en een CO2-reductie van 358 ton.

Bij de samenwerking zijn drie partijen betrokken. De firma Krinkels maaide de afgelopen twee jaar de bermen langs de provinciale wegen. Onderdeel van het maaicontract was het duurzaam verwerken van het bermmaaisel. Het gras werd daarom door Krinkels aangeboden aan Attero, dat het in zijn gft-vergistingsinstallatie in Wijster verwerkt en er groengas uit produceert.

Groengas

Groengascertificaten verzekeren de afnemer ervan dat het groengas dat hij tankt, ook daadwerkelijk bij Attero geproduceerd groengas is. Het Drentse groengas kan getankt worden bij PitPoint, een internationale aanbieder van schone brandstoffen, die ook in Drenthe tankstations exploiteert.

Henk Brink van PitPoint: “Wij maken zo de cirkel rond in Drenthe. Het bermgras langs onze wegen is brandstof voor voertuigen, die weer gebruik maken van diezelfde wegen. En dat doen we nog klimaatneutraal ook.”

Attero kuilt het bermgras na ontvangst eerst in. Met dit bermgras vult het bedrijf de winterdip in de bezetting van de installatie aan, wanneer er veel minder aanvoer van gft is. In de vergister zetten bacteriën het gras om in biogas en na opwerking ontstaat groengas. Dat pompt Attero vervolgens in het gasnet.

Duurzame verwerking

Er is dus sprake van een win-win-situatie. De provincie Drenthe is verzekerd van een duurzame verwerking van zijn bermgras. Bovendien wordt de capaciteit van de vergister in Wijster optimaal benut.

Bron: Attero | Foto: Franco Nadalin/Shutterstock