17-02-2017 14:11 | Door: Erik Verheggen

De innovatieve biomassavergassingsinstallatie Ambigo komt een stap dichterbij na toetreding van Engie en PDENH tot het consortium.

Dat meldt Engie in een persbericht. Gasunie New Energy, Royal Dahlman en ECN gingen Engie en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) al voor.

Naar verwachting kan de onderzoek- en demonstratiefaciliteit vanaf 2018 worden ingezet om reststromen van biomassa, zoals afvalhout heel efficiënt om te zetten in groen gas.

Het rendement is 10 procent hoger dan bij andere vergassingstechnieken

Ambigo is een onderzoeks- en demonstratiefaciliteit waar drie - door ECN bedachte - innovatieve Nederlandse technologieën (MILENA, OLGA en ESME) voor het eerst ter wereld gecombineerd worden in een industrieel proces om groen gas te produceren.

Groengas

Met de ECN-technologie kunnen verschillende soorten biomassa worden omgezet naar groengas. Volgens ECN is het rendement van de vergasser 10 procent hoger dan bij andere vergassingstechnieken.

In een duurzame energievoorziening is een belangrijke rol weggelegd voor biomassa, schrijft Engie. Bij een efficiënte inzet van biomassa wordt dit eerst omgezet in hoogwaardige producten zoals geneesmiddelen, voedingsmiddelen en groene chemicaliën. Daarna komen transportbrandstoffen, energie en warmte aan de beurt. Op deze manier worden onze afvalstromen verminderd en wordt tegelijkertijd groen gas opgewekt.

Ambigo wordt gevestigd op het Energy Innovation Park in Alkmaar en zal daar als eerste partij gebruik gaan maken van de faciliteiten van InVesta, het expertisecentrum voor biomassavergassing en groen gas.

InVesta faciliteert organisaties en bedrijven die praktijkonderzoek doen naar biomassavergassingstechnologie. Hiermee wil Alkmaar zich ontwikkelen tot internationale expertisehub op dit terrein.

Bron: Engie | Foto: Wichien Tepsuttinun/Shutterstock