27-06-2012 13:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onder leiding van de Britse ‘afvaladviseur’ Wrap gaan horeca gelegenheden en fastfood restaurants de strijd tegen afval aan. Een vermindering van 5 procent is het doel.

Horeca gelegenheden, hotels, cateraars en fastfood restaurants in het Verenigd Koninkrijk gaan de hoeveelheid verpakkingsmiddelen en voedselafval verminderen. Binnen drie jaar moet de hoeveelheid met 5 procent zijn afgenomen. Ook hebben de bedrijven en organisaties zich ten doel gesteld om 70 procent meer verpakkingsmaterialen en voedselafval te gebruiken voor recycling en het opwekken van energie, zo staat in de deal die vandaag werd ondertekend door onder andere McDonald's en Domino's.

Beide maatregelen moeten voor een vermindering van 570 duizend ton CO2-uitstoot zorgen. Nu wordt er ieder jaar naar schatting 3.4 mln ton voedsel, glas, papier, karton en ander afval door de bedrijven ‘weggegooid’. “Het verminderen van voedselafval heeft belangrijke financiële en milieuvriendelijke voordelen,” aldus Liz Goodwin van Wrap.

Besparing van €951 mln

Wanneer 25 procent van de sector mee doet, kan eind 2015 in totaal £761 mln (€951 mln) bespaard worden. “Het is een win-win situatie,” vindt Lord Taylor, de Britse minister van Milieu. “Deze bedrijven en organisaties zorgen ervoor dat omgerekend 100 mln maaltijden niet in de ‘prullenbak’ verdwijnen én ze besparen zichzelf geld. Door aan dit initiatief mee te doen laten de bedrijven zien dat ze baat hebben bij het verminderen van de hoeveelheid afval.”

Bron: The Guardian

Foto: Yunchung Lee