18-04-2017 07:50 | Door: Erik Verheggen

Waternet en Advanced Minerals starten een proef om kalk uit drinkwater opnieuw te gebruiken. De bedrijven openden donderdag hun nieuwe fabriek.

De fabriek, die de naam The Calcite Factory heeft meegekregen, staat in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Waternet en Advanced Minerals gaan de komende drie jaar bekijken of de fabriek toekomst heeft, meldt Waternet op zijn website.

Het waterbedrijf onthardt het drinkwater met een toevoeging waar kalk zich aan kan hechten. Zo vormen zich kalkkorrels, die Waternet uit het water haalt.

In 2015 bedacht het Britse bedrijf Advanced Minerals een manier om die korrels opnieuw te gebruiken. 10 procent van de korrels wordt gebruikt om opnieuw water mee te ontharden. De rest wordt verkocht aan de industrie. Onder meer uit de tapijt-, papier- en glasindustrie is vraag naar het product, meldt Waternet.

Hergebruik

Vroeger onthardde Waternet het water met granaatzand uit Australië. Sinds 2015 gebruikt het bedrijf hiervoor kalk uit Italië. Door de nieuwe fabriek kan Waternet hier zijn eigen kalkkorrels voor gebruiken. Dat spaart het milieu, grondstoffen en transportkosten.

Ook andere drinkwaterbedrijven mogen volgens Waternet meedoen. Ze kunnen hun zuivere kalkkorrels naar de fabriek brengen. En ze kunnen er ook de stof ophalen waarmee ze hun water weer kunnen ontharden.

Bron: Waternet | Foto: Africa Studio/Shutterstock