04-05-2017 07:41 | Door: Erik Verheggen

Het Limburgse Pulsed Heat ontwikkelt technologie om slib te verwerken tot hoogwaardige producten. Het bedrijf heeft kapitaal opgehaald voor een eerste installatie op industriële schaal.

Slib is de grootste afvalstroom bij waterzuiveringsprocessen. Bedrijven zijn naarstig op zoek naar een rendabele en duurzame verwerkingsmethode. Pulsed Heat heeft volgens de Limburgse ontwikkelings-maatschappij Liof, die investeert in de technologie, een aantal producten ontwikkeld die dat wel kunnen bieden.

Pulsed Heat verwerkt slib tot bruikbare olie via pyrolyse, waarbij het materiaal wordt verhit tot hoge temperaturen zonder de aanwezigheid van zuurstof. De techniek scheidt biomassa in een vaste stof, vloeistof en gas. Deze vloeistof is echter waterig en zuur en niet zonder meer toe te passen als een olie.

Biobrandstof

Pulsed Heat heeft het pyrolyseproces zo aangepast dat de vloeistoffen verder gescheiden worden. Dat levert olie van een hogere kwaliteit op, die de basis vormt voor een biobrandstof. Bovendien kan de biomassa lokaal worden opgewekt. Transport naar een verwerker is niet meer nodig. Uniek aan deze technologie is dat slib de basis voor deze biobrandstof vormt.

Op dit moment wordt de eerste industriële installatie gebouwd in Maastricht. De volgende stap is een proef bij een waterzuiveringsinstallatie bij een Nederlands Waterschap.

Liof ondersteunt Pulsed Heat via het Limburg Business Development Fonds (LBDF). Behalve door LBDF wordt ook financiering ingebracht door de huidige aandeelhouders en Rabobank Centraal Zuid-Limburg.

Bron: Liof | Foto: Kristo Robert/Shutterstock