04-05-2017 10:30 | Door: Erik Verheggen

The Ocean Cleanup heeft sinds november $ 21,7 mln aan donaties opgehaald. Daarmee kan het initiatief van Boyan Slat een eerste plastic-opruiminstallatie in de Grote Oceaan plaatsen.

Dat maakt The Ocean Cleanup bekend. De organisatie haalde het geld op bij onder meer DSM, het filantropische echtpaar Benioff en mede-oprichter van Paypal Peter Thiel.

Met de donaties verdrievoudigt The Ocean Cleanup het opgehaalde kapitaal, tot $ 31,5 mln. De organisatie heeft nu genoeg geld opgehaald om grootschalige proeven te doen. Vanaf eind dit jaar moet een nieuwe installatie actief zijn in de Grote Oceaan. Boyan Slat maakt op 11 mei bekend hoe die plannen er precies uitzien.

The Ocean Cleanup is in 2013 opgericht door de toen 18-jarige Slat, met het doel om een oplossing te vinden voor het ronddrijvende plastic in de wereldzeeën. Daarvoor heeft de organisatie een drijvende plasticvanger ontwikkeld, die met lange armen het plastic uit het water opvangt en naar een centraal punt geleidt.

Sinds de zomer van 2016 heeft The Ocean Cleanup een proefinstallatie met armen van 100 meter in de Noordzee liggen. Volgens de plannen van Slat moeten er uiteindelijk plasticvangers met armen van 50 kilometer het plastic uit de oceanen vissen.

Bron en foto: The Ocean Cleanup