12-05-2017 15:56 | Door: Erik Verheggen

The Ocean Cleanup start in 2018 met het opruimen van afvalplastic in de Stille Oceaan. Initiatiefnemer Boyan Slat presenteerde donderdag een nieuw ontwerp voor zijn opruiminstallatie.

the ocean cleanup

Het project The Ocean Cleanup is sinds eind 2016 in een stroomversnelling terecht gekomen. De organisatie heeft inmiddels € 30 mln aan investeringsgeld opgehaald. Daarmee kan Slat twee jaar eerder dan verwacht starten met het opruimen van plastic in de oceanen.

In de eerste helft van volgend jaar moet The Ocean Cleanup actief zijn in ‘The Great Garbage Patch’, een gebied waar de oceaanstromingen plastic van over de hele wereld samenbrengen. Hoewel onbekend is hoe groot deze afvalvortex precies is, de schattingen lopen uiteen van de grootte van Frankrijk tot de grootte van Rusland, is duidelijk dat de concentratie plastic in dit gebed enorm hoog is. The Ocean Cleanup denkt binnen vijf jaar de helft van al dit plastic op te kunnen ruimen.

De organisatie voerde de afgelopen maanden een proef uit in de Noordzee. Met armen van 100 meter vangt deze installatie plastic op, om ze daarna naar een centraal punt te geleiden.

Oorspronkelijk voorzag het plan van The Ocean Cleanup in installaties met armen van 100 kilometer, maar daar is nu verandering in gebracht. In plaats enkele grote plasticvangers, wil The Ocean Cleanup nu gaan werken met een vloot van kleinere installaties. Deze worden bovendien niet meer verankerd aan de zeebodem. In plaats daarvan reguleren ze hun snelheid met sleepankers.

Donderdag, voorafgaand aan de presentatei van Boyan Slat, was CTO Marcel Wubbolts van Corbion te gast in de DuurzaamBV podcast. John van Schagen en Erik Verheggen spraken met hem over de kansen en uitdagingen voor The Ocean Cleanup.

Bron: The Ocean Cleanup