06-06-2017 09:40 | Door: Erik Verheggen

Het bedrijf E-trucks uit Westerhoven bouwt trucks en vuilniswagens om naar waterstof-elektrisch. Na Groningen, gaan ook in Breda inzamelwagens op waterstof de straten op.

De vuilniswagens van E-trucks zijn bijna geruisloos en uitstootvrij. De gemeente Groningen beleefde eind mei naar eigen zeggen een Europese primeur, met een veegwagen en inzamelvoertuig op waterstof. De voertuigen kunnen tanken bij een van vijf waterstofpunten die de provincie Groningen rijk is.

Ook de gemeente Breda is enthousiast, blijkt uit een reportage van Omroep Brabant. In de Brabantse stad rijdt binnenkort ook de duurzame vuilniswagen zijn rondjes.

Waterstof

De afvalwagen op waterstof is geschikt voor het legen van ondergrondse afvalcontainers en wordt vooral in de binnenstad ingezet. Met een volle batterij en 7 tot 12 kilo waterstof kan het voertuig 12 tot 16 uur vooruit, meldt de gemeente Groningen.

E-trucks deed eerder in Eindhoven een succesvolle proef. Daar wisten de betrokken partijen een CO2-reductie van bijna 5 ton te realiseren, schrijft de website Transport Online.

Bron: Transport Online, Gemeente Groningen, Omroep Brabant