09-06-2017 07:16 | Door: Erik Verheggen

De rivieren transporteren elk jaar tussen 1,15 en 2,41 miljoen ton plastic afval naar de oceaan. Twee derde van dat afval vindt zijn weg via de twintig meest vervuilde rivieren.

Dat hebben onderzoekers verbonden aan The Ocean Cleanup onderzocht. Zij hebben de resultaten van hun studie gepubliceerd in Nature Communications.

The Ocean Cleanup werkt aan het opruimen van plastic in de oceanen. In 2018 wil de organisatie van initiatiefnemer Boyan Slat starten met een grote opruimactie in de stille oceaan.

Voor het bepalen van de beste plekken om een inzamelinstallatie te plaatsen, is het belangrijk om te weten waar het plastic precies vandaan komt. Bovendien maakt die kennis preventie mogelijk.

Afval

De onderzoekers hebben 40.760 rivieren onder de loep genomen. Het blijkt dat het grootste deel van het afval, twee derde van het totaal, via twintig rivieren in de oceanen terecht komt, vooral in Azië. Ook is er een correlatie tussen de seizoenen en de hoeveelheid afval die uitstroomt via rivieren. Driekwart van al het plastic komt vrij tussen mei en oktober.

Het project The Ocean Cleanup is sinds eind 2016 in een stroomversnelling terecht gekomen. De organisatie heeft inmiddels € 30 mln aan investeringsgeld opgehaald. Daarmee kan Slat twee jaar eerder dan verwacht starten met het opruimen van plastic in de oceanen.

Bron: Ocean Cleanup | Foto: Fotos593/Shutterstock