15-06-2017 07:33 | Door: Erik Verheggen

Eind dit jaren rijden de eerste hybride vuilniswagens door Amsterdam. Ook onderzoekt de gemeente de mogelijkheid van rijden op waterstof.

Dat meldt de gemeente in een nieuwsbericht. Op dit moment rijden de vuilniswagens in Amsterdam nog met een Euro 6 dieselmotor.

De hoofdstad is ook aan het inventariseren wat er nodig is om op waterstof te gaan rijden. Dit is niet zo eenvoudig als het klinkt, meldt de gemeente. “Voordat we grootschalig op waterstof kunnen rijden, moet nog veel geïnvesteerd worden in de infrastructuur. Er moeten dan bijvoorbeeld meerdere waterstoftankpunten komen, verspreid over de stad. Die zijn er nu nog niet.”

Amsterdam is niet de enige gemeente die zoekt naar emissievrije inzamelwagens voor huishoudelijk afval. In Groningen en Breda rijden binnenkort al vuilniswagens op waterstof. Er is ook al een volledig elektrische wagen van Nederlandse makelij.

Een andere manier om duurzamer afval in te zamelen in Amsterdam is via het water. Een aantal musea en theaters maken gebruik van boten die afval over water naar een verzamelpunt brengen. Dat bespaart minstens 45 vuilniswagenritten per week.

Bron: Gemeente Amsterdam | Foto: Rob Crandall/ Shutterstock