12-07-2017 14:32 | Door: Hidde Middelweerd

Het Europees Parlement eist dat fabrikanten de reparatie van elektronische apparaten, van smartphones tot koelkasten, gemakkelijker maken. Dit om de levensduur van deze apparaten te verlengen. Uneto-VNI, ondernemersorganisatie voor de Nederlandse installatiebranche, is het hier roerend mee eens.

Voorzitter Doekle Terpstra in een persbericht: “De bij Uneto-VNI aangesloten erkende reparatiebedrijven kunnen de huidige generatie smartphones en tablets prima repareren. Maar als fabrikanten reparatie nog makkelijker kunnen maken, zijn we daar natuurlijk voorstander van.”

Uneto-VNI benadrukt dat elektronische apparaten niet zomaar vervangen hoeven te worden. Iets wat consumenten zich steeds meer beginnen te realiseren.

Recycling

Recycling van elektronische apparaten zit ook in de lift, stelt Terpstra: “Elektronica is steeds beter recyclebaar. Veel componenten, waaronder schaarse metalen, kunnen worden hergebruikt. Zo belasten we het milieu zo min mogelijk.”

Toch is recycling niet in alle gevallen de oplossing. Terpstra: “Wasmachines en vriezers kun je het beste na acht jaar vervangen. Nieuwe apparaten zijn veel energiezuiniger. Je verdient de investering al in een paar jaar terug.”

Bron: Uneto-VNI | Foto: Shutterstock.com