04-08-2017 07:51 | Door: Erik Verheggen

Closing the Loop heeft zijn eerste twee containers met afgedankte mobieltjes uit Afrika ontvangen. De telefoons uit Afrika worden in Europa gerecycled.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht. De vracht uit Rwanda en Uganda bevat 735.000 afgedankte mobiele telefoons. Closing the Loop laat deze verwerken bij Sims Recycling Solutions, dat zo veel mogelijk goud, koper en tin terugwint voor hergebruik.

Closing the Loop staat al een paar jaar volop in de schijnwerpers, maar het heeft lang geduurd voordat de eerste containers ook daadwerkelijk het Europese vasteland bereikten. Tegen Sprout zegt Joost de Kluijver van Closing the Loop dat het vijftien maanden heeft geduurd voordat al het papierwerk geregeld was.

Recyclen

Closing the Loop koopt oude mobieltjes in Afrika voor minder dan een halve euro. De landen waar het bedrijf actief is, hebben niet de verwerkingscapaciteit en infrastructuur om de vele telefoons te recyclen, waarna ze op stortplaatsen terecht komen. Behalve een oplossing voor dit afvalprobleem, biedt Closing the Loop ook een extra inkomen aan twee- tot drieduizend mensen die voor het bedrijf aan het werk zijn in Afrika.

In Zambia wacht een container met opnieuw een half miljoen oude telefoons om getransporteerd te worden naar Europa. Met het geld dat de grondstoffen uit de apparaten opleveren, wil het bedrijf nog meer telefoons opkopen om zijn activiteiten verder op te schalen.

Bron: Closing the Loop, Sprout | Foto: Winai Tepsuttinun/Shutterstock