08-08-2017 09:17 | Door: Erik Verheggen

Plakkerige uitgekauwde kauwgom kan worden gerecycled tot grondstof voor nieuwe producten. Althans, volgens het bedrijf Gumbuddy, dat werkt aan de inzameling en de business case.

Gumbuddy zamelt het kauwgomafval in op drukke plekken in Nederland. Onder meer in Den Haag, Veghel en Eindhoven zijn al inzamelpunten ingericht. In een aantal andere plaatsen treft Gumbuddy op dit moment voorbereidingen, meldt het bedrijf op zijn website. Ook was Gumbuddy actief op evenementen als de Nijmeegse Vierdaagse.

Volgens het bedrijf wordt in Nederland jaarlijks 5,5 miljoen kilo kauwgom gekauwd. Een groot deel daarvan komt op straat of in het milieu terecht, terwijl Gumbuddy er met een aantal toevoegingen nieuwe rubber producten van kan maken, zoals telefoonhoesjes en slippers.

Recycling

Gumbuddy werkt voor de recycling samen met het bedrijf BessTrade, dat de kauwgom opslaat tot een volume van 100.000 kilo bereikt is, waarna het recyclingprocedé in werking kan worden gezet.

Voor gemeenten is de bestrijding van zwerfafval een grote uitdaging. Van het verpakkende bedrijfsleven krijgen zij elk jaar € 20 mln voor de aanpak. De producten van Gumbuddy vallen onder deze regeling, meldt het bedrijf op zijn website.

Bron: Gumbuddy | Foto: hagut/Shutterstock