10-08-2017 07:17 | Door: Erik Verheggen

In de grootste actie tegen milieuvervuiling ooit heeft Interpol de illegale dump van 1,5 miljoen ton afval voorkomen. Ook in Nederland onderschepte de organisatie een groot volume aan illegaal afval.

Dat meldt Interpol in een persbericht. Tijdens de actie, die de hele maand juni in beslag nam, werkten 43 landen samen om industrieel, bouw- en sloop-, huishoudelijk en medisch afval te onderscheppen. In totaal ging het om 141 vrachten van samen 14.000 ton afval en nog eens 85 locaties waar in totaal 1 miljoen ton was gedumpt.

Het grootste deel van het illegale afval bestond uit metaal en elektronica-afval, dat kan worden teruggeleid naar de auto-industrie.

In Nederland onderschepte Interpol 10.000 ton afval, dat vermoedelijk bedoeld was voor transport naar West-Afrika, Azië en het Caribisch gebied.

Afvalcriminaliteit is een wereldwijd probleem. Volgens Interpol werd in 2010 12,7 miljoen ton plastic, bijna 5 procent van al het plastic afval in de wereld, illegaal gedumpt in de oceanen. Van de 42 miljoen ton e-waste die in de wereld vrijkwam, werd niet meer dan 10 tot 40 procent via legale kanalen afgevoerd en verwerkt. 

Bron en foto's: Interpol