11-08-2017 12:27 | Door: Erik Verheggen

Geld verdienen met afval dat in kantoren wordt geproduceerd: het is mogelijk, denkt de Economic Board Utrecht (EBU). De organisatie vraagt marktpartijen om mee te denken.

Op dit moment is afvalverwerking voor kantooreigenaren een kostenpost. Maar door dit anders te organiseren kan slim omgaan met afval juist geld opleveren, meent de EBU, naast een reductie in CO2-uitstoot en grondstoffenverbruik.

In een afvalvrij kantoor wordt afval op een efficiënte manier omgezet in grondstoffen voor nieuwe producten. Een kantoor wordt zo een grondstoffendepot, wat geld oplevert.

Grondstoffendepot

De volgende vraag is dan hoe dit voor elkaar te krijgen. Voor het initiatief Kantoren als Grondstoffendepot zoekt de EBU daarom marktpartijen die in vernieuwende samenwerkingsverbanden de schoonmaak- en afvalketen slimmer kunnen inrichten en afval hoogwaardig kunnen verwerken. Op dit moment zijn er diverse marktpartijen die een oplossing aanbieden voor een gedeelte van het afvalmanagement in kantoren, een echt integrale aanpak is volgens de EBU nog niet voorhanden.

Vanwege de oververtegenwoordiging van kantoren, winkels en detailhandel in de regio Utrecht is afvalvrije kantoren een van de speerpunten binnen het thema circulaire economie in de regio. In 2017-2018 hoopt de Economic Board Utrecht vijftig kantoren als grondstoffendepot te hebben ingericht. In 2020 moeten afvalvrije kantoren de standaard zijn.

Bron: EBU | Foto: Juriaan Wossink/Shutterstock