16-08-2017 09:27 | Door: Erik Verheggen

Lignine, een reststroom van papierfabrieken, kan het schadelijke fenol vervangen in bijvoorbeeld spaanplaat. Een win-win voor de bouw en de papierindustrie.

Dat blijkt uit onderzoek, waarover wetenschappers van de Mississippi State University en de University of Toronto hebben gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Polymer Science.

Spaanplaat wordt gemaakt van houtvezels. Om die vezels bij elkaar te binden tot een stevig product, wordt Fenol gebruikt, een chemische stof die verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO2-impact van spaanplaat.

Veelbelovend

Lignine wordt al langer gezien als veelbelovend substituut voor fenol, maar het lukte nog niet om deze volledig te vervangen. Volgens de wetenschappers levert hun nieuwe procedé spaanplaat op zonder fenol, maar wel met dezelfde sterkte als conventionele spaanplaat. Eerder lukte het Finse wetenschappers om lignine toe te passen in houtlijm.

Plantenmateriaal, en dus ook hout, bestaat voor 30 procent uit lignine. Het is daarmee een enorm abundant polymeer. In papierfabrieken wordt lignine afgescheiden en veelal verbrand met energieterugwinning.

Bron: Journal of Applied Polymer Science | Foto: Nomad_Soul/Shutterstock