16-08-2017 13:40 | Door: Erik Verheggen

Sorteerrobot Clarke haalt karton uit een sorteerlijn. De robot herkent kartonnen verpakkingen aan het materiaal, bedrukkingen en logo’s.

Dat meldt de website Resource Recycling.

Het bedrijf achter de robot, AMP Robotics, claimt een sorteersnelheid van zestig kartonnen verpakkingen per minuut bij een nauwkeurigheid van bijna 100 procent. Een menselijke sorteermedewerker haalt volgens het bedrijf gemiddeld veertig verpakkingen per minuut.

Clarke draait al bijna een jaar bij het bedrijf Alpine Waste & Recycling in de Amerikaanse stad Denver. De robotarm die de machine gebruikt is volgens de leverancier niets bijzonders. Dit type arm is al jaren in gebruik in andere industrieën. De innovatie zit hem in de software.

Deap learning

De robot, genoemd naar sciencefictionschrijver Arthur C Clarke, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en ‘deep learning’ om karton te herkennen en leert zichzelf om dat steeds beter te doen. De kennis die de robot tijdens het sorteren opdoet over verpakkingen, kan met andere sorteerrobots worden uitgewisseld. Uiteindelijk moet Clarke ook verschillende soorten plastic kunnen uitsorteren.

Ook in Europa zijn slimme sorteerrobots actief. Het Finse ZenRobotics levert kunstmatige sorteerrobots voor bijvoorbeeld bouw en sloopafval. Onder meer bij het Nederlandse bedrijf Baetsen staat een dergelijke robot.